Home » Biology Questions » Questions on nucleic acids

Questions on nucleic acids

Questions on nucleic acids-compressed
Figure: Questions on nucleic acids

1. What is common in all of them i.e. NAD, FAD, NADP, ATP

A. Adenine

B. Phosphate

C. Ribose

D. All of these

 

Answer:  D (All of these)

 

2. The carbon atoms of the pentose sugar involved in phosphodiester bond formation in DNA and RNA are:

A. C1 and C5

B. C2 and C3

C. C3 and C5

D. C4 and C5

 

Answer:  C (C3 and C5) 

 

3. B-DNA which is a right-handed double helix that contains _ base pairs per turn of the helix and each turn is _ long?

A. 10, 3.4 Å

B. 10, 34 Å

C. 11, 20 Å

D. 11, 34 Å

 

Answer: B (10, 34 Å)

 

4. Which of the following is only a ribose nucleotide?

A. Cytosine – pentose Sugar – Phosphate

B. Guanine – pentose Sugar – Phosphate

C. Thymine – pentose Sugar – Phosphate

D. Uracil – pentose sugar – Phosphate

 

Answer: D (Uracil – pentose sugar – Phosphate)

 

5. Chargaff, in his experiments on the chemistry of DNA, estimated the base composition of human DNA and found adenine constitutes 31% and guanine 19%. The quality of cytosine in the DNA of a human somatic cell is likely to be?

A. 31%

B. 19%

C. 62%

D. 38%

 

Answer:  B (19%).

 

6. Which of the following sequence is correct based on increasing molecular weight?

A. DNA, ATP, NADP, AMP

B. AMP, ATP, NADP, DNA

C. ATP, AMP, DNA, NADP

D. ATP, ADP, NADP, DNA

 

Answer:  B (AMP, ATP, NADP, DNA).

 

7. A unit composed of sugar and nitrogen base linked by the glycosidic bond is

A. Glycoside

B. Nucleoside

C. Nucleotide

D. Purine

 

Answer:  B (Nucleoside)

 

8. Nicotinamide can be synthesized in a human body from

A. Fructose

B. Lactose

C. Tyrosine

D. Tryptophan

 

Answer: D (Tryptophan)

 

9. Which of the following is a nucleotide?

A. Adenylic acid

B. Adenosine

C. RNA

D. Adenine

 

Answer: A (Adenylic acid).

 

10. Cytochromes are

A. Riboflavin nucleotides

B. Pyrimidine nucleotides

C. Iron porphyrin protein

D. Flavoprotein

 

Answer: C (Iron porphyrin protein).

 

11. On hydrolysis a nucleoside would not yield

A. Phosphoric acid

B. Purine

C. Pyrimidine

D. Pentose sugar

 

Answer: A (Phosphoric acid)

 

12. t-RNA is also known as?

A. Messenger RNA

B. rRNA

C. Microsomal RNA

D. Soluble RNA

 

Answer: D (Soluble RNA).

 

13. The most RNA in the cell is:

A. rRNA

B. sRNA

C. tRNA

D. mRNA

 

Answer: A (rRNA)

 

14. Nucleic acid was discovered as nuclein by:

A. Miescher

B. Koch

C. Altmann

D. Flemming

 

Answer:  A (Miescher).

 

15. The type of RNA that characteristically contains methylated purines and pyrimidines is:

A. tRNA

B. mRNA

C. rRNA

D. All of above

 

Answer:  B (mRNA).

 

16. The maximum formation of mRNA occurs in:

A. Cytoplasm

B. Nucleolus

C. Ribosomes

D. Nucleus

 

Answer: B (Nucleolus).

 

17. RNA responsible for directing the proper sequence of amino acids in protein synthesis is:

A. Chromosomal RNA

B. Ribosomal RNA

C. Transfer RNA

D. Messenger RNA

 

Answer: D (Messenger RNA).

 

18. Nitrogenous base ‘Choline’ is present with

A. Lecithin

B. Cephalin

C. Both (1) and (2)

D. None of these

 

Answer: A (Lecithin).

 

 

19. Number of nitrogen bases in a single strand of B-DNA with 100 turns is

A. 500

B. 1000

C. 2000

D. 250

 

Answer: B (1000).

 

 

Other important questions:

Q. The alpha-helix and beta-sheet are found at which level of protein organization?

Q. Which cytoskeletal proteins provide the structural support for microvilli?

Q. Which of these does not contain a structural protein?

Q. What level of protein structure is associated with the sequence of amino acids?

Q. Which of the following pertains to typhoid fever?

Q. Which of the following tests is an agglutination test for the bacterium causing typhoid fever?

 

 

 

Leave a Comment